Dry Needling

www.fysiobijsteren.nl

Joyce de Roo, fysiotherapeut uit Putten zal uitleg geven over de mogelijkheden van Dry Needling.

Heeft u last van pijn of stijfheid in uw lijf, chronisch of acuut? Veelal wordt zo’n klacht veroorzaakt door triggerpoints. Dit zijn drukpijnlijke plekken in een spier die behalve de lokale drukpijn ook vaak pijn elders in het lichaam veroorzaken. We schakelen deze triggerpoints uit met dry needling. Sinds 2007 valt deze behandeling onder de reguliere zorg van de fysiotherapie. Goed om te weten: dry needling is géén accupunctuur.

Dry Needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut bij de behandeling van triggerpoints, ofwel knopen in de spier. Bij dry needling prikken we de spier aan met een dunne, niet-holle naald. Dit wekt een reflex op: de spier trekt zich kort samen en ontspant daarna. Afhankelijk van de klacht kan er een na-reactie zijn die een paar uur tot maximaal 72 aanhoudt. De behandelde spier voelt dan wat verstijfd of vermoeid aan. Met dry needling verdwijnen veel klachten in vrij korte tijd. Vaak zijn maar een paar behandelingen nodig.

Dry Needling: niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energiestromen’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling richt zich op specifieke spierknopen zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energetische’ behandeling. Dry needling is gebaseerd op neurofysiologische principes en is wetenschappelijk onderbouwd.