Mondharp spelen

www.oermuziek.nl

zaterdag 7 juli 10.00 – 11.00 uur         zaterdag 14 juli 15.00 – 16.00 uur       za 29 september 15.00 – 16.00 uur 


Benieuwd naar het oeroude muziekinstrument de mondharp? Kom en ontdek met Rene Paes het magische geluid. Je leert de basisbeginselen van het spelen op de mondharp. Ook ga je ervaren hoe je mondholte de prachtige klanken laat resoneren. Jouw lichaam is de klankkast die zorgt voor het geluid. Al spelende ontdek je steeds meer mogelijkheden.

Het muziekinstrument bestaat uit een frame en een snaar van hout, bot of metaal. Het geluid van de mondharp roept een oergevoel in ons op. De mondharp brengt van zichzelf geen geluid voort. De bespeler is met oren en keelholte verbonden met het instrument. Je kan geen valse klanken spelen op de mondharp want alle klanken zijn in harmonie met de grondklank. Wat je ook speelt, klinkt natuurlijk, maar er zijn uiteraard technieken waarmee je je vaardigheid kan ontwikkelen. De mondharp heeft ook een bijzonder ontspannende werking. In Sicilië noemt men het instrument dan ook gedachtenverdrijver.

De mondharp komt in Nederland voor sinds de late middeleeuwen. De oudst gevonden mondharpen komen uit China en Mongolië van circa 4000 jaar geleden. Tot ruim halverwege de 20e eeuw was de mondharp vrijwel overal een totaal vergeten muziekinstrument.

Je hoeft geen eigen mondharp te hebben om mee te doen. Wil jij kennismaken met de mondharp, en het instrument zelf leren bespelen? Doe dan mee met de workshop Mondharp spelen.

Opgave vooraf bij renewillempaes@gmail.com.   Kosten € 10.  Inclusief thee.